SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3449441
DanasDanas849
JučeJuče1214
Ove sedmiceOve sedmice7053
Ovaj mjesecOvaj mjesec25931
UKUPNO:UKUPNO:3449441

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 48 gostiju i nema prijavljenih članova

"Kazazović ima priliku da spriječi ili da podrži korupciju"

Škole u Sarajevu primaju 600 nastavnika, Kazazović ima priliku da spriječi ili da podrži korupciju

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo zatražio je od SDA-ovog ministra obrazovanja Elvira Kazazovića da hitno potpiše novi Pravilnik, koji definiše način prijema nastavnika u predškolske ustanove, osnove i srednje škole na području Kantona Sarajevo.

Novi Pravilnik treba da smanji mogućnost zloupotrebe položaja direktora škola u Sarajevu, prilikom prijema novih nastavnika, i to najmanje za 30 posto.

Iz Sindikata objašnjavaju za Patriju da Kazazović Pravilnik mora potpisati najkasnije do naredne sedmice, kako bi se on moga početi primjenjivati od 1. avgusta, kada će započeti prijem nastavnika. Ukoliko ministar Pravilnik ne donese u narednih nekoliko dana, stotine nastavnika u Sarajevu bit će zaposleno po starom sistemu, u kojem su mogućnosti za manipulaciju ogromne.

Osnovne škole u KS ove godine primaju oko 600 nastavnika. Na konkurse je apliciralo više od 3.000 kandidata. Nastavnici su ranije zapošljavani na način da su direktori škola i komisije za zapošljavanje u školama imali previše ovlasti. To je otvaralo prostor za manipulaciju. Njihove odluke su bile presudne kod prijema novih nastavnika. Manje se cijenilo iskustvo nastavnika i obrazovanje koje imaju.

Saudin Sivro iz Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo rekao je u razgovoru za Patriju da novi Pravilnik o prijemu radnika u sarajevske škole oduzima dio ovlasti direktorima i komisiji, a više prostora ostavlja da nastavnici pokažu iskustvo,  znanje i stepen obrazovanja.

Pojednostavljano, komisije za prijem nastavnika u škole u Sarajevu ranije su kandidatima mogli dati 14 bodova. Ako komisija nekom nastavniku želi pomoći, dovoljno je da mu da maksimalan broj bodova, a drugim kandidatima bodove uskrati, i kadar komisije već je u nedostnižnoj prednosti. Novi Pravilnik to mijenja. Glavne bodove nastavnik treba da osvoji na stepenu obrazovanja i iskustvu... To ne samo da će kvalitetnije nastavnike isturiti u prvi plan, već će ih stalno poticati da se usavršavaju.

Konačno, prema novom Pravilniku o prijemu nastavnika u sarajevske škole smanjene su i ovlasti direktora. Ranije su direktori škola imali mogućnost da od tri potencijalna kandidata izaberu jednog. Novi Pravilnik definiše da direktor bira od dva kandidata, čime je mogućnost zloupotrebe smanjena za 33 posto.

Zahtjev za oštriji Pravilnik prilikom prijema novih nastavnika Sindikat je ministru Kazazoviću uputio još u decembru prošle godine. Komisija je izradila Pravilnik. Sada se čeka još potpis Kazazovića, piše Patria.


IZVOR: 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de