SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3456230
DanasDanas215
JučeJuče2088
Ove sedmiceOve sedmice2224
Ovaj mjesecOvaj mjesec32720
UKUPNO:UKUPNO:3456230

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 159 gostiju i nema prijavljenih članova

SSS BiH priprema izmjene i dopune OKU

14.09.2015. godine održan je sastanak Ekspertnog tima za pregovore Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) radi usklađivanja Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju FBiH sa Zakonom o radu na kojem je sačinjen Prijedlog izmjena i dopuna Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju FBiH a radi usklađivanja sa Zakonom o radu, te Prijedlog protokola za vođenje pregovora za zaključivanje izmjena i dopuna Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju FBiH radi usklađivanja sa Zakonom o radu.

U nastavku objavljujemo prijedlog Ekspertnog tima SSS BiH.

P r i j e d l o g

PROTOKOL za vođenje pregovora za zaključivanje izmjena i dopuna Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine radi usklađivanja sa Zakonom o radu

I Principi

Pregovori će se voditi uz poštovanje slijedećih principa:

- Vodiće se u dobroj vjeri i uz međusobno uvažavanje;

- Cilj pregovora je iznalaženje najboljih rješenja za pregovaračke strane;

- Ravnopravan status pregovarača;

- Poštovaće se načelo efikasnosti i ekonomičnosti;

- Poštovaće se dobra praksa kolektivnog pregovaranja i njeni rezultati;

- Tokom vođenja pregovora, obje strane će voditi računa da ne šalju uznemirujuće poruke za članstvo i javnost;

- Prilikom pregovora o izmjenama i dopunama Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju FBiH radi usklađivanja sa Zakonom o radu mora se voditi računa o pravima radnika i ekonomskim uslovima prilikom definisanja nivoa tih prava.

II Pregovarački timovi SSS BiH i UPFBiH će:

- Samostalno formirati pregovaračke timove, za vođenje pregovora i zaključenje izmjena i dopuna Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine;

- Pregovarački timovi ne bi trebali biti brojniji od 7 (sedam) članova; - Obje strane će nastojati da u pregovaračke timove izaberu osobe koje posjeduju znanje i kompetentnost;

- Obje strane će planirati dovoljno vremena za neometano odvijanje pregovora, pri čemu će dati prioritet u odnosu na svoje druge aktivnosti.

III Način vođenja pregovora

- SSS BiH će sačiniti prijedlog izmjena i dopuna općeg kolektivnog ugovora i dostaviti ga UPFBiH na ocjenu i davanje primjedbi i sugestija do 22.09.2015. godine; - UPFBiH će u pismenoj formi dostaviti odgovor na dostavljeni prijedlog u roku od 10 dana;

- Prvi sastanak pregovaračkih timova zakazaće se u roku od narednih 10 dana;

- Pregovori će se voditi, po mogućnosti, 2 uzastopna dana u sedmici;

- Šefovi pregovaračkih timova ovlašteni su za konkretne dogovore u cilju realizacije dogovorenog; - Izjave za medije, tokom vođenja pregovora, davaće šefovi pregovaračkih timova.

IV Rokovi

- Pregovori za zaključivanje izmjena i dopuna općeg kolektivnog ugovora vodiće se najdalje do 30.10.2015. godine;

- Ukoliko se pregovori ne završe do navedenog datuma, mogu se produžiti do 18.12.2015. godine, to jeste do isteka roka od 120 dana utvrđenog članom 182. stav 1. Zakona o radu;

- Ukoliko se dogovor o izmjenama i dopunama općeg kolektivnog ugovora ne postigne ni u dodatnom vremenu, odluku o nastavku pregovora donijeće nadležni organi SSS BiH i UPFBiH.

Ugovorne strane svojim potpisima potvrđuju da prihvataju principe i pravila vođenja pregovora propisana ovim Protokolom.

Savez samostalnih sindikata BiH:

P r e d s j e d n i k

mr. Ismet Bajramović

Udruženje poslodavaca FBiH:

P r e d s j e d n i k  

Safudin Čengić  

Sarajevo,___.___.2015. godine

Broj:________________

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Fadil Novalić Premijer Vlade Federacije BiH

Sarajevo, ___.___.2015. godine

Broj: _________________


P r i j e d l o g

Na osnovu člana 182. stav 1. Zakona o radu („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“, broj 62/15) i člana 34. Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju Federacije BiH („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“, broj 54/05 i 62/08) u g o v o r n e  s t r a n e:

1. Vlada Federacije BiH,

2. Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, na strani poslodavaca, i

3. Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, na strani radnika zaključuju

OPĆI KOLEKTIVNI UGOVOR O IZMJENAMA I DOPUNAMA OPĆEG KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA TERITORIJU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

- Druge izmjene i dopune -

Član 1.

Ovim Općim kolektivnim ugovorom o izmjenama i dopunama Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju Federacije BiH vrši se usklađivanje Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju Federacije BiH („Službene novine Federacije BiH“, broj 54/05 i 62/08) sa Zakonom o radu Federacije BiH („Službene novine Federacije BiH“, broj 62/15).

Član 2.

U članu 3. stav 1. Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju Federacije BiH (u daljem tekstu: Opći kolektivni ugovor) brojevi u zagradi „43/99, 32/00 i 29/03“ zamjenjuju se brojevima „62/15“. U članu 3. stav 3. Općeg kolektivnog ugovora riječi „osim u slučaju člana 8. stav 3. ovog kolektivnog ugovora“, se brišu.

Član 3.

U članu 6. stav 1. Općeg kolektivnog ugovora riječi „bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, regionalnu, polnu, političku i sindikalnu pripadnost i opredjeljenje“ zamjenjuju se riječima „u skladu sa zakonom“.

Član 4.

U članu 7. Općeg kolektivnog ugovora dodaje se novi stav 1. koji glasi: „(1) Plaća za obavljeni rad i vrijeme provedeno na radu sastoji se od osnovne plaće, stimulativnog dijela plaće za radni učinak i dodataka na plaću u skladu sa ovim Ugovorom“. Raniji stavovi 1. i 2. postaju stavovi 2. i 3.. Novi stav 3. se mijenja i glasi: „(3) Osnovna brutto plaća je proizvod najniže brutto satnice, broja radnih sati u mjesecu za koji se vrši obračun, te pripadajućeg koeficijenta složenosti poslova“. Iza novog stava 3. dodaje se stav 4. koji glasi: „(4) Utvrđivanje stimulativnog dijela plaće po osnovu radnog učinka (produktivost, učinkovitost, ostvarenje norme, uštede, inovativnost, radna i tehnološka disciplina, poštivanje mjera zaštite na radu i sl.) biće regulisano posebnim zakonom, kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu“.

Član 5.

Podnaslov ispred člana 8. Općeg kolektivnog ugovora mijenja se i glasi: „Najniža satnica i minimalna plaća“. U članu 8. Općeg kolektivnog ugovora, stav 1. se mijenja i glasi: „(1) Najniža brutto satnica utvrđuje se kolektivnim ugovorima za područje djelatnosti i kolektivnim ugovorom kod poslodavca s tim da brutto satnica koju čine doprinosi iz osnovice, porez na dohodak i iznos koji se isplaćuje radniku ne može biti niža od 2,97 KM. Stavovi 2.,3. i 4. ovog člana se brišu.

Član 6.

Član 9. Općeg kolektivnog ugovora se mijenja i glasi: „(1) Ovim kolektivnim ugovorom utvrđuje se minimalna plaća, kao posebna socijalna kategorija koja radniku treba da osigura egzistencijalni minimum. (2) Minimalna plaća iz stava 1. ovog člana iznosi 500,00 KM netto. (3) Minimalna plaća isplaćuje se radnicima čija je netto plaća utvrđena u skladu sa članom 7. ovog Ugovora manja od iznosa iz prethodnog stava. (4) Minimalna plaća ne predstavlja osnov za utvrđivanje ostalih plaća. (5) Poslodavac je dužan voditi računa da ne dođe do narušavanja omjera između minimalne plaće i ostalih plaća koje se utvrđuju primjenom najniže satnice, što će biti regulisno posebnim zakonom, kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu. (6) Usklađivanje minimalne plaće vrši Vlada Federacije BiH uz prethodne konsultacije sa Ekonomsko-socijalnim vijećem za teritoriju Federacije BiH, u skladu sa kretanjem indeksa potrošačkih cijena, najmanje jednom godišnje“.

Član 7.

U članu 22. Općeg kolektivnog ugovora, broj „100“ zamjenjuje se brojem „111“.

Član 8.

U članu 39. stav 2. se briše.

Član 9.

Član 41. mijenja se i glasi: „(1) U skladu sa članom 140. stav 2. Zakona o radu, Ugovorne strane su saglasne da ovaj kolektivni ugovor važi i primjenjuje se 3 (tri) godine od stupanja na snagu Općeg kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Općeg kolektivnog ugovora - druge izmjene i dopune. (2) Nakon isteka roka iz prethodnog stava, ovaj Ugovor se primjenjuje narednih 90 dana. (3) Najkasnije 30 dana prije isteka roka iz prethodnog stava, Ugovorne strane mogu produžiti važenje ovog Ugovora.

Član 10.

U Općem kolektivnom ugovoru izraz „zaposlenik“ zamjenjuje se izrazom „radnik“ u odgovarajućem padežu.

Član 11.

Ovaj Ugovor objavljuje se u „Službenim novinama Federacije BiH“.

Ovaj Ugovor stupa na snagu osmi dan po objavljivanju u „Službenim novinama Federacije BiH“.

U Sarajevu, dana ________ 2015. godine

Na strani poslodavaca Premijer Vlade Federacije BiH ___________________________

Na strani radnika Predsjednik Savez samostalnih sindikata BiH __________________________

Na strani poslodavaca Predsjednik Udruženja poslodavaca FBH _________________________

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de