SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3199130
DanasDanas282
JučeJuče1433
Ove sedmiceOve sedmice5145
Ovaj mjesecOvaj mjesec1715
UKUPNO:UKUPNO:3199130

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 24 gostiju i nema prijavljenih članova

Prijedlog za mirno rješavanje kolektivnog radnog spora

Broj: 846/24

Sarajevo, 4.4.2024. godine

MINISTARSTVO ZA RAD, SOCIJALNU POLITIKU, RASELJENA LICA I IZBJEGLICE KANTONA SARAJEVO

n/r Endi Pavić Pečenković, ministrici

PREDMET: Prijedlog za mirno rješavanje kolektivnog radnog spora, dostavlja se.-

Poštovana, 

Na osnovu člana 11. Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova (“Službene novine F BiH“, broj: 49/21), Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo podnosi prijedlog za mirno rješavanje radnog spora.

Naime, Vlada Kantona Sarajevo je, bez socijalnog dijaloga sa Sindikatom i ugrožavajući prava radnika "iza zatvorenih vrata", telefonskim putem 05.03.2024. godine jednostrano prekršila dogovor od 12.02.2024. godine, jer je donijela Odluku o Pedagoškim standardima i normativima za osnovni odgoj i obrazovanje i normative školskog prostora, opreme, nastavnih sredstva i učila za osnovnu školu („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 10/24), kojima su u velikoj mjeri umanjena prava radnika. Odluka Vlade Kantona Sarajevo od 05.03.2024. godine je neprovodiva prije 01.09.2024. godine i trenutno pravi velike probleme odgovornim licima i organima u školama jer je pravno-formalno nemoguće uskladiti interne akte i istu primijeniti prije 01.09.2024. godine, što od škola traži ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo su prekršili odredbu člana 109. Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 24/22, 40/22 i 7/24), jer prije donošenja Odluke o Pedagoškim standardima i normativima za osnovni odgoj i obrazovanje i normative školskog prostora, opreme, nastavnih sredstva i učila za osnovnu školu u dogovoru sa Sindikatom nisu donijeli program zbrinjavanja viška radnika koji će, zbog donošenja navedene Odluke od 05.03.2024. godine, nastati 01.09.2024. godine.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo je Vladi Kantona Sarajevo 25.3.2024. godine dostavio dopis kojim je ukazano na kršenje odredbe člana 109. Kolektivnog ugovora i ujedno smo tražili pregovore da se kroz socijalni dijalog dogovori način rješavanja svih problema nastalih usvajanjem Odluke o Pedagoškim standardima, ali odgovor od Vlade Kantona Sarajevo nismo dobili.  Kako nismo dobili poziv za održavanje sastanka na kojem bi se svi problemi između Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo riješili mirnim putem, odnosno kroz socijalni dijalog, smatramo da u Vladi Kantona Sarajevo ne postoji interes da se ovo pitanje riješi putem pregovora, odnosno kroz socijalni dijalog.

S obzirom da nismo održali pregovore s Vladom Kantona Sarajevo, a da je članom 146. Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 24/22, 40/22 i 7/24) i Zakonom o mirnom rješavanju  radnih sporova (“Službene novine F BiH “, broj: 49/21) predviđeno mirenje, ovim putem podnosimo prijedlog za mirno rješavanje radnog spora.

Strane u ovom kolektivnom radnom sporu su:

- Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo sa sjedištem u ulici Obala Kulina bana 1, Sarajevo i

- Vlada Kantona Sarajevo sa sjedištem u ulici Reisa Džemaludina Čauševića 1.

Predmet spora je stavljanje van snage Odluke o Pedagoškim standardima i normativima za osnovni odgoj i obrazovanje i normative školskog prostora, opreme, nastavnih sredstva i učila za osnovnu školu („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 10/24) i učešće Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo u izradi novih Standarda s ciljem poboljšanja prava radnika.

Za člana mirovnog vijeća u ime Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo predlažemo Sivro Saudina, predsjednika Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo. 

Srdačan pozdrav,                

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro 

Prilog: Odluka o Pedagoškim standardima i normativima za osnovni odgoj i obrazovanje i normative školskog prostora, opreme, nastavnih sredstva i učila za osnovnu školu („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 10/24).

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Sindikalnim povjerenicima,

4. www.ssooioks.com,

5. a/a. 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de