SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3454303
DanasDanas376
JučeJuče1569
Ove sedmiceOve sedmice297
Ovaj mjesecOvaj mjesec30793
UKUPNO:UKUPNO:3454303

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 62 gostiju i nema prijavljenih članova

Premijer KS zakazao sastanak sa sindikatima na dan protesta, iako je imao zahtjeve od maja

NEAŽURNA POLITIKA

 
Premijer KS zakazao sastanak sa sindikatima na dan protesta, iako je imao zahtjeve od maja
 

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja donio je krajem augusta odluku o održavanju protesta prosvjetnih radnika ispred Vlade KS 12. septembra.

Zahtjeve za održavanja sastanka s premijerom KS Ademom Zoljom i nadležnim ministrima slali su od maja do kraja augusta. Prvi odgovor je stigao tek prije dva dana.

Iz Kabineta premijera KS 7. septembra stigao je poziv ovom sindikatu, ali i Sindikatu državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, Sindikatu kantonalnih državnih službenika i namještenika, te Sindikatu srednjeg i osnovno obrazovanja. Datum održavanja sastanka je upravo dan kada su zakazani protesti Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS koji će podržati upravo članovi svih pozvanih sindikata. Iz dokumenata koje je dostavio predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro vidi se da je prvi zahtjev za sastanak premijeru i ministrima upućen 17. maja, drugi 23. maja,treći 1. juna i četvrti 6. augusta. U svakom narednom navodi se kako nisu dobili poziv za sastanak, te da tema sastanka treba biti realizacija zaključaka Vlade KS od 7. maja 2018. godine.

U pozivu koji je stigao iz Kabineta premijera KS navodi se da će se sastanak održati 12. septembra u 13 sati u sali Vlade KS, a tema su pregovori za osnovicu budžetskih korisnika u KS za 2019. godinu.

Protesti na kojim će prisustvovati predstavnici svih pozvanih sindikata zakazani su za period od 12:05 do 14 sati. Sivro je uputio još jedan zahtjev premijeru, ovaj put za promjenu termina održavanja sastanka navodeći kako su bili upoznati kada će biti održani protesti.

"Zahtijevamo da termin održavanja sastanka pomjerite za ponedjeljak, 10.9. u 13 sati kako bi se na tom sastanku dogovorili o terminu potpisivanje osnovice za obračun plate prosvjetnih radnika u visini od 330 KM, terminu početka primjene osnovice te na osnovu prethodno dogovorenog dogovorili otkazivanje najavljenih protesta za 12.9.2018. godine", naveo je Sivro u zahtjevu.

Protesti prosvjetnih radnika bit će održani pod motomo "Tražimo dostojanstvene plate". U pozivu na proteste navodi se kako je riječ o mirnom okupljanju kojim će prosvjetni radnici iskazati nezadovoljstvo odnosom Vlade KS, a posebno persone non grata za prosvjetne radnike KS, te će od njih javno zatražiti dostojanstvene plate.

IZVOR:

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de