SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3444112
DanasDanas1846
JučeJuče711
Ove sedmiceOve sedmice1724
Ovaj mjesecOvaj mjesec20602
UKUPNO:UKUPNO:3444112

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 63 gostiju i nema prijavljenih članova

Obrazovanje po mjeri učenika i njegovog učitelja

Protesti i štrajk upozorenja bit će realizirani osmog maja u terminu od 12 do 14 sati

"Osmog maja u terminu od 12 do 14 sati kada je najmanja frekvencija časova nastave biće u svim školama štrajk upozorenja ne samo u osnovnim nego i u vrtićima i u srednjim školama. Cilj je da ukažemo na loše obrazovanje i preveliku birokraciju koju imamo u školstvu", kazao je Saudin Sivro, predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata osnovnog obrazovanja.

Konferencija za medije koju su danas održali predsjednici Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo bila je povodom protestnog skupa i štrajka upozorenja prosvjetnih radnika.

Sindikat osnovnog obrazovanja je proveo proceduru u svim školama, u njih 69, anketirani su članovi Sindikata i "njih 1.400 plus preko 200 onih koji nisu članovi, dakle, preko 1.600 prosvjetnih radnika je potpisalo da će doći na proteste 8. maja", naveo je Saudin Sivro.

Ono što prosvjetni radnici traže sadržano je u šest tačaka i za prvu će Sivro kazati da se odnosi na ukidanje suvišne administracije, zatim provođenje kurikularne reforme, zaustavljanje mjera štednje, donošenje novih pedagoških standarda i normativa, ukidanje novčanih kazni i poštivanje kolektivnih ugovora.

Okupljanje prosvjetnih radnika bit će od 12 do 12.15 sati sati ispred Vječne vatre, a nakon toga će sudionici, njih između 1.500 do 2.000, krenuti prema Vladi Kantona Sarajevo. Prosvjetni radnici zaustaviti će se na platou ispred BBI centra i odati počast djeci poginuloj u ratu, a pred zgradom Vlade KS-a uz obraćanje Saudina Sivre i Faruka Bešlića, predsjednika Sindikata srednjeg obrazovanja KS-a, prisutnima će se obratiti i predsjednici drugih sindikata.

"U svakom slučaju mi smatramo da je ovo opravdano. Pp prvi put ne govorimo isključivo o radnim mjestima, ne govorimo isključivo o platama prosvjetnih radnika, nego govorimo o djeci i njihovim pravima. Naš moto je Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja", kazao je Saudin Sivro.

Govoreći kako se radi o jedinstvenim zahtjevima ova dva sindikata, Faruk Bešlić će, između ostalog, kazati da su spremni "za razgovor i da ćemo sve svoje najbolje kadrove dati u osmišljavanju reforme, ali neka nas ne podcjenjuju."

Kad je riječ o srednjoškolskim profesorima očekuje se dolazak njih oko 1.000.

IZVOR: 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de