SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3445643
DanasDanas999
JučeJuče2378
Ove sedmiceOve sedmice3255
Ovaj mjesecOvaj mjesec22133
UKUPNO:UKUPNO:3445643

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 134 gostiju i nema prijavljenih članova

Neka neko javi ovima iz Faktora da ne traži Sivro!

8. maja treba izaći na proteste, ne zbog toga što Sivro ili što Sindikat nešto traži, već zbog onoga što se mora uraditi za budućnost obrazovanja, djece ili prosvjetnih radnika.

Pred štrajk Sindikata osnovnog obrazovanja: Zahtjevi teški 15 miliona maraka

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS Saudin Sivro zaprijetio štrajkom upozorenja 8. maja ukoliko Vlada Kantona Sarajevo ne ispuni zahtjeve koje su proslijedili Ministarstvu obrazovanja.

- Tražimo provođenje kurikuralne reforme i zaustavljanje mjera štednje preko leđa učenika i prosvjetnih radnika. Tražimo donošenje novih pedagoških standarda po mjeri učenika i njihovih učitelja, a ne ministra obrazovanja. Tražimo ukidanje kazni za sitne birokratske greške i na kraju poštivanje Kolektivnog ugovora – kazao je Sivro.

Odmah se mora prekinuti sa maltretiranjem nastavnika, saradnika i uprava škola, dodaje Sivro, jer mi ne želimo da se bavimo administrativnim poslovima nego obrazovanjem djece.

- Ministar obrazovanja to treba odmah uraditi. Odmah se treba pokrenuti kurikuralna reforma jer mi više ne želimo robovati planovima i programima po kojima djeca uče nepotrebne stvari. Ne mogu se spajati učenička odjeljenja zbog štednje. Treba se kupovati tehnika za potrebe škola i da se za to novac odredi odmah iz budžeta – predlaže Sivro.

On zahtijeva da se donesu novi pedagoški standardi, što je obaveza Vlade KS, koja će rasteretiti nastavnike suvišnih poslova. Da se smanji broj učenika u odjeljenjima. Da se primi još nastavnika za inkluzivno obrazovanje, pedagoga i ostalog stručnog osoblja.

I na kraju zahtijeva da se nastavnicima isplaćuje puna plaća ako budu na bolovanju, kao što je to i u organima uprave. Za sve ovo se mora osigurati novac, a prema mišljenju Sivre to je oko 10 miliona maraka.

Ministar obrazovanja Elvir Kazazović kazao nam je da su za danas zakazali sastanak sa Sindikatom osnovnog obrazovanja da se pokušaju dogovoriti šta je realno i šta se može ispuniti od ovih zahtjeva.

- Sindikat traži od nas da pravimo obrazovanje po mjeri učenika i njihovih učitelja. Ustvari fokus je na standardima i normativima koje Vlada treba da donese. U standardima i normativima imamo velike disproporcije oko razmišljanja. Oni traže nove standarde i normative gdje se smanjuje opterećenje nastavnika i angažman novih nastavnika, a to bi koštalo još 15 miliona maraka na godišnjem nivou, samo u osnovnom obrazovanju – tvrdi Kazazović.

Teško je pomiriti realne mogućnosti i nečije želje, ali iz budžeta se može odvojiti tri miliona maraka. Ipak, Vlada odlučuje i vodi brigu kako će se provoditi obrazovanje i naša je posljednja, ali želimo da ono što je realno i dogovorimo, zaključuje ministar Kazazović.

IZVOR:

 

 

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de