SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3453638
DanasDanas1280
JučeJuče2289
Ove sedmiceOve sedmice11250
Ovaj mjesecOvaj mjesec30128
UKUPNO:UKUPNO:3453638

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 63 gostiju i nema prijavljenih članova

Neće da rade besplatno: Nastavnici za vođenje E-dnevnika traže pet posto veću plaću

Neće da rade besplatno: Nastavnici za vođenje E-dnevnika traže pet posto veću plaću

Nastavnici deset sarajevskih škola u kojima se provodi pilot projekat "E-dnevnik" traže od ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića da do 16. novembra potpiše odluku o uvećanju njihovih plaća za pet posto.

- U svih deset škola u kojima se provodi ovaj projekat izvršili smo pisano izjašnjavanje članstva u kojem su svi jasno rekli da ne žele raditi besplatno. Nastavit će raditi samo ako im se povećaju primanja za pet posto – ističe za Faktor Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo, koji je nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja, ponovo uputio ovakav zahtjev resornom ministru.

Pojašnjava da projekat "E-dnevnika" nameće dodatne obaveze nastavnicima, zbog čega i traže dodatna primanja.

- Svako nametanje novih obaveza nameće i pitanje plaćanja. Nastavnici su spremni da rade i da se pregovora o cijeni njihovog rada. Ovdje se radi da paralelno radimo dvije iste stvari. Prvo pišemo, a onda to isto elektronski unosimo u E-dnevnik. Unose se svi mogući podaci, od planiranja i organizacije časa, do ocjena, vladanja i tako dalje. Prvo smo tražili povećanje od tri posto, a ministar je šutio. Nakon dva mjeseca tražili smo devet posto, on je opet šutio. Nastavnici su rekli kako je to udar na njihovo dostojanstvo, ignorisanje njihovih zahtjeva. Mi ne želimo da budemo pisari nego da odgajamo i obrazujemo djecu – ističe predsjednik Sindikata.

Pojašnjava da je najveći problem u tome što je ministar zatražio od direktora deset škola da se pilot projekat, koji se provodio u školskoj 2016/2017 godini nastavi i u 2017/2018, iako to nije bilo u planu.

- Mi nismo protiv E-dnevnika, kao Sindikat podržavamo reformske procese i smatramo da treba da se ukine papirna dokumentacija i da se uvede potpuna elektronska dokumentacija, pa i E-dnevnik. Međutim, zakon je jasno rekao da ministar ima obavezu da donese propis kojim će se regulisati ovo pitanje, on nije donio propis, pilot-projekat se radio dobronamjerno. Nakon toga ministar je rekao direktorima ovih deset škola da nastave raditi pilot-projekat iako je trebao biti završen, umjesto da se on počne sprovoditi u drugim školama kao vid stručnog usavršavanja nastavnika i priprema za ono što nas čeka. To je za nas nonsens. Ne želimo da budemo pokusni kunići dva puta. Zašto bismo dva puta probu radili u istim školama? Pilot projekat se radi samo jednom. Ministarstvo trenutno samo pravi lošiji obrazovni sistem umjesto da ga poboljšava – tvrdi Sivro.

Ukoliko se ministar ne oglasi, nastavnici će, kako tvrdi, organizirati štrajk.

- Da li će to biti štrajk upozorenja od pola sata, sat, dva ili nešto drugo vidjet ćemo. To će biti prvo upozorenje ministru, da se uozbilji – zaključuje Sivro.

Pilot projekat "E-dnevnik" inače se sprovodi u osnovnim školama "Stari Ilijaš", "Mirsad Prnjavorac", "Vogošća", "Sokolje", "Alija Nametak", "Hadžići", "9. maj", "Osma osnovna škola", "Amer Ćenanović", "Fatima Gunić", "Grbavica I", "Hamdija Kreševljaković" i "Čengić-Vila I". 

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de