SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3441213
DanasDanas630
JučeJuče1371
Ove sedmiceOve sedmice7488
Ovaj mjesecOvaj mjesec17703
UKUPNO:UKUPNO:3441213

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 41 gostiju i nema prijavljenih članova

Zakon je usvojen - zaštitili smo članove Sindikata

Skupština Kantona Sarajevo je u ponedjeljak, 31.07.2017. godine usvojila izmjene i dopune Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju ("Službene novine KS", broj: 23/17) koji je 21.06.2017. godine predložio SSOOiO FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo.

U osnovnim školama na određeno vrijeme radi 110 članova Sindikata sa završenim ciklusom bolonjskog visokoobrazovnog procesa i višom stručnom spremom, koja su u radnopravnom statusu nastavnika razredne ili predmetne nastave na određeno radno vrijeme, koji su ovim izmjenama i dopunama zaštićeni u naredne tri godine jer taj vremenski okvir od maksimalno tri godine trebaju iskoristiti da steknu potrebnu stručnu spremu. Pored toga, insistirali smo na hitnoj proceduri izmjene Zakona jer se u augustu raspisuju javni konkursi i bez ovih izmjena i dopuna članovi Sindikata ne bi mogli konkurisati.

Poznato je da su Zakonom od 2012. godine mandati direktora ograničeni na dva uzastopna mandata na poziciji direktora škole. Budući da čak 50 direktora, koji imaju ugovor o radu na neodređeno radno vrijeme u školi, nije prekinulo svoje članstvo u Sindikatu, smatrali smo da trebamo tim kolegama i kolegicama, članovima Sindikata,obezbjediti sigurnost radnog mjesta kada uđu u drugi mandat. 

ZAKON
O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O
OSNOVNOM ODGOJU I OBRAZOVANJU 
 
Član 1. 
U Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 23/17) u članu 97. stav (2) mijenja se i glasi:
„(2) Ako radnik iz stava (1) ovog člana ima ugovor o radu na neodređeno radno vrijeme u školi, na njegov će zahtjev ugovor o radu mirovati do prestanka mandata, a najduže za vrijeme trajanja dva uzastopna mandata.“
 
 
Član 2. 
            U članu 121. iza stava (5) dodaje se novi stav koji glasi:
„(6) Lica sa završenim I ciklusom bolonjskog visokoobrazovnog procesa i višom stručnom spremom, koja su u radnopravnom statusu nastavnika razredne ili predmetne nastave na određeno radno vrijeme, mogu nastaviti rad na tim poslovima u periodu ne dužem od tri godine, od dana stupanja na snagu ovog zakona. Period od tri godine je predviđen za sticanje odgovarajuće stručne spreme, u skladu sa članom 84. ovog zakona.“
 
Član 3.  
            Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenim novinama Kantona Sarajevo“, a primjenjivat će se od školske 2017/2018. godine. 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de