SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3448699
DanasDanas107
JučeJuče1214
Ove sedmiceOve sedmice6311
Ovaj mjesecOvaj mjesec25189
UKUPNO:UKUPNO:3448699

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 59 gostiju i nema prijavljenih članova

Savez je naša kuća, amanet naših očeva i djedova

Savez je svetinja, organizacija koja treba da hizmeti svoje članice i radnike, prije svega... Reforme dolaze, niko ih ne može zaustaviti, ali mi ćemo da ih kanališemo i usmjeravamo u smjeru koji će jačati sindikalni pokret, a slabiti vlastodršce, kapitaliste, neoliberaliste...

ALIĆ I SIVRO ŽESTOKO ODGOVORILI NA NAPISE FAKTORA: FAKTOR JE GLASILO STRANKE KOJA ŽELI POCIJEPATI SINDIKATE

Ovih dana zahuktala se kampanja protiv jedine institucije u BiH koja još stoji iza radnika – protiv Saveza samostalnih sindikata BiH. Na meti je očito jedinstvo ove organizacije u otporu daljem ponižavanju radnika i daljem umanjivanju njihovih prava. Razloge treba tražiti i u najavama koje je iznijeo predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović prema kojima sindikati planiraju strateški ciljane aktivnosti u vezi donošenja vrlo važnih zakona za radnike, kao što je zakon o stečaju, zakon o povezivanju staža, zakon o štrajku, zakon o zaštiti na radu... 

Na napise na portalu Faktor reagovao je čelnik Sindikata BH Telecoma Fikret Alić koji kaže da se radi o željama i ambicijama pojedinca a ne o istini. "Radi se fabriciranim informacijama koje su izmišljenje i plasirane iz jednog granskog sindikata koji je očito pod kontrolom vladajuće stranke i federalne vlade jer je očito da radi po njihovom nalogu a protiv interesa radnika. Ovakve informacije, na žalost služe onima koji namjeravaju nastaviti  razbijanja i slabljenja sindikata kako bi proveli svoje planove o stavljanju sindikata pod kontrolu vladajućih i kako bi mogli sa radnicima šta žele i kako žele, od nastavka dalje pljačkaške privatizacije do kresanja prava radnika novim zakonima“, kaže čelnik sindikata BH Telecoma.

"Jasno je da se ovdje radi o jednoj osobi iz sindikata šumarstva i sigurno je da je u funkciji SDA i vlade s namjerom da se spriječi jedinstvo sindikata kada su u pitanju novi zakoni koji nas čekaju kao što je zakon o stečaju, o povezanom stažu, itd. Ja bih dakle informacije plasirane u Faktoru, a zna se čije interese štiti Faktor, ocijenio kao nasrtaje jednog pojedinca na Sindikat. Medjutim, nisam siguran da iza njegovih stavova i namjera stoje članovi tog granskog sindikata“, ističe Alić i dodaje: „Mislim da će se svi čelnici granskih sindikata izjasniti o ovakvom načinu potkopavanja jedinstva sindikata“.

Reakcijama na pokušaj razbijanja sindikata i njihovo slabljenje u daljim aktivnostima i pregovorima pridružio se i Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS-a.

"To plasiraju ljudi koje mi zovemo "Fadile oprosti". Dakle, očito vlast pokušava sve  i da preko ovakvih pojedinaca pokušava djelovati, kao što je sigurno da postojio nekoliko pojedinaca unutar saveza koji kad su vidjeli da ne mogu ovladati sindikatom   sada pokušavaju destabilizirati ovakvim sramnim istupima. Takvi očito ne smiju stati iza podmetanja i laži koje plasiraju. Ja napominjem da je Sindikat  organizacija sa stogodišnjom tradicijom koja će nadživjeti i takve koji žele unijeti nejedinstvo i raskol među radnike i nanijeti štetu radnicima. Postoji dovoljno prostora da se djeluje na organima sindikata i prema statutu sindikata da se rade reforme i jača sindikat a kakav je ugled sindikata najbolje svjedoče eminentni intenacionalni partneri SSSBiH“, kaže Sivro u svom reagovanju.

(Radnički media servis za Zapadni Balkan)

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de