SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3447627
DanasDanas249
JučeJuče1538
Ove sedmiceOve sedmice5239
Ovaj mjesecOvaj mjesec24117
UKUPNO:UKUPNO:3447627

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 51 gostiju i nema prijavljenih članova

Saopštenje za javnost

 SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

SPRIJEČITI POLITIZACIJU OBRAZOVANJA

U KANTONU SARAJEVO

Danas su u Sarajevu zajedničkim obraćanjem Centri civilnih inicijativa (CCI), Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - KO Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat srednjeg obrazovanja BiH - KO Kantona Sarajevo, te Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, pozvali zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo da nipošto ne prihvate prijedloge Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju Kantona Sarajevo, ukoliko ne budu prihvaćeni zajednički amandmani sindikata i Vijeća roditelja, primarno u vezi sastava školskih odbora, načina izbora direktora škola i ograničavanja njihovog mandata.

Za ponedjeljak 10.04.2017. godine zakazana je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na čijem dnevnom redu su Prijedlog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Prijedlog Zakona o srednjem obrazovanju Kantona Sarajevo (KS). Odredbe ovih zakona na potpuno neprihvatljiv način uređuju postupak imenovanja, neograničene mandate direktora osnovnih i srednjih škola, kao i sastav školskih odbora, čime se obrazovanje u velikoj mjeri politizira i daje u ruke nekolicini pojedinaca iz političkih stranaka. Ministarstvo obrazovanja i Vlada Kantona Sarajevo interes učenika, roditelja i nastavnika moraju staviti ispred interesa političkih stranaka i pojedinaca, koji iz krajnje ličnih poriva onemogućavaju reforme, a desetine hiljada onih zbog kojih obrazovanje postoji - djecu, roditelje, nastavnike i zajednicu - drže za taoce svojih ličnih interesa.

Predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja. Vijeća roditelja, te predstavnici CCI-a prezentirali su ključne primjedbe na navedene zakone, ali i prijedloge za unaprijeđenje bez kojih ovi zakonski projekti ne trebaju dobiti podršku u Skupštini KS. Navedeni zajednički prijedlozi bi, između ostalog, spriječili politizaciju i druge oblike neprimjerenog utlcaja pojedinaca ili grupa na upravljanje školama, ali i na ukupni obrazovno - odgojni proces. 

Zajednički upućujemo apel zastupnicima u Skupštini KS da omoguće donošenje prijeko potrebnih pozitivnih reformi u obrazovanju, za šta će najsnažniju podršku uvijek imati upravo u nama, ali isto tako, da onemoguće da privatni i stranački interesi porobe obrazovanje i onemoguće razvoj države i društva.


vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de