SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3454405
DanasDanas478
JučeJuče1569
Ove sedmiceOve sedmice399
Ovaj mjesecOvaj mjesec30895
UKUPNO:UKUPNO:3454405

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 64 gostiju i nema prijavljenih članova

Zaduženja – primjena Pravilnika

SSOOiO F BiH - KANTONALNI ODBOR SSOOiO KANTONA SARAJEVO
n/r  sindikalnih povjerenika
n/r dopredsjednice i članova Kantonalnog odbora 
 
Predmet: Zaduženja – primjena Pravilnika, dostavlja se.

Poštovana/poštovani,

Pravilnik sa kriterijima za iskazivanje prestanka potrebe za zaposlenicima koji su djelomično ili potpuno ostali bez radnih zadataka i postupak popune upražnjenih radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo je donesen u konsultaciji sa našim i Sindikatom srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je u četvrtak i petak, 11. i 12.08.2016. godine radnicima uručilo rješenja o raspoređivanju radnika u školskoj 2016/2017. godini.

O cijelom procesu i onome što se dešavalo redovno smo Vas izvještavali putem www.ssooioks.com. Proces zbrinjavanja radnika je priveden kraju, doduše nedovoljno kvalitetno što potvrđuje 30-ak prigovora radnika i škola upućenih Drugostepenoj komisiji.

Zadužujemo Vas da, u skladu sa Statutom, zakonskim propisima i procedurama, radnicima koji su raspoređeni u Vašim podružnicama budete na raspolaganju i pomognete im da se rješenja o raspoređivanju radnika što kvalitetnije realiziraju, i to na način da se:

1. u zakonski predviđenom roku između direktora škole i radnika zaključi ugovor o radu na neodređeno radno vrijeme, odnosno na određeno radno vrijeme od 01.09.2016. do 31.08.2017. godine na normu sati navedenu u predmetnom Rješenju, odnosno da direktor škole radniku izda Rješenje o angažmanu na određeno radno vrijeme od 01.09.2016. do 31.08.2016. godine za broj časova naveden u u predmetnom Rješenju, što zavisi od toga kako je navedeno u predmetnom Rješenju;

2. u skladu sa predmetnim Rješenjem i kolektivnim ugovorom, između direktora škola sklope sporazumi kojim se definišu međusobna prava i obaveze u okviru 40-satne radne sedmice radnika;

3. usklade rasporedi časova škole/škola u koju se raspoređuje i škole iz koje je došao radnik kako bi se nastavna norma radnika uspješno realizirala.

S druge strane, Pravilnik sa kriterijima za prijem zaposlenika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo je također donesen u konsultaciji sa našim i Sindikatom srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, a izmjenama i dopunama od 12.08.2016. godine se omogućava kandidatima da prilikom prijave na konkurs predaju kopije, kako bi im se olakšalo.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je u ponedjeljak, 15.08.2016. godine direktorima škola uručilo pojedinačne saglasnosti za raspisivanje javnih konkursa za školsku 2016/2017. godinu uz rok za objavu konkursa od 15 dana od dana prijema saglasnosti.

postupku prijema radnika u radni odnos putem javnog konkursa, vrlo bitnu ulogu imaKomisija za utvrđivanje prijedloga za izbor zaposlenika ustanove u čijem sastavu se nalazi sindikalni povjerenik ili neko drugi koga sindikalni povjerenik, u skladu sa Statutom SSOOiO FBiH može ovlastiti da u njegovo ime obavlja tu funkciju.

Zbog ministrovih pogrešnih postupaka i (ne) rada „nestručne“ Komisije pri Ministarstvu, konkursne procedure za školsku 2016/2017. godinu kasne zbog čega će direktori škola na sva upražnjena mjesta morati primiti radnike u radni odnos od 01.09.2016. godine do okončanja konkursne procedure, a najkasnije do 30.11.2016. godine.

Zadužujemo Vas da, u skladu sa Statutom, zakonskim propisima i procedurama: 

1. kroz socijalni dijalog sa direktorom/direktoricom Vaše škole, dogovorite da se osigura kontinuitet rada, posebno u nastavnom procesu, do okončanja konkursne procedure;

2. strogo poštujete odredbe Pravilnika, a naročito da obratite pažnju da se:

· poštuju vremenski rokovi i procedure,

· kvalitetno i pravedno izvrše oba bodovanja kandidata,

· obavi provjera radnih i stručnih sposobnosti kandidata,

· poštuje pravo prednosti i pravo na apsolutnu prednost;

3. kandidatima na javnom konkursu u Vašoj podružnici, a koji rade na određeno vrijeme i članovi su SSOOiO FBiH, posebno onima koji su dugogodišnji članovi SSOOiO FBiH na području Kantona Sarajevo, tokom konkursne procedure pružite svaku vrstu pomoći i podrške kako bi isti nastavili sa radom i u školskoj 2016/2017. godini;

4. kroz socijalni dijalog sa direktorom/direktoricom Vaše škole, u skladu sa zakonom i na principima sindikalnog jedinstva i solidarnosti, dogovorite da nakon obavljenog završnog razgovora sa kandidatima, direktor/direktorica Vaše škole izvrši izbor između tri najbolje rangirana kandidata sa konačne bodovne rang-liste uvažavajući Vaša prethodna zaduženja.

Srdačan pozdrav, 

                                               PREDSJEDNIK
 
Saudin Sivro
 

Dostaviti:

1.      Naslovu,

2.      www.ssooioks.com,

3.      a/a.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de