SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3449186
DanasDanas594
JučeJuče1214
Ove sedmiceOve sedmice6798
Ovaj mjesecOvaj mjesec25676
UKUPNO:UKUPNO:3449186

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 38 gostiju i jedan član

Zahtjev za potpisivanje novog Pravilnika

Broj: 798/16

Sarajevo, 07.07.2016.

MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU I MLADE KANTONA SARAJEVO

n/r prof. dr. Elviru Kazazoviću, ministru

PREDMET: Zahtjev za potpisivanje novog Pravilnika, traži se.

Poštovani,

21.12.2015. godine smo Vam se obratili zahtjevom za donošenje novog Pravilnika sa kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo (akt u prilogu).

Prema našim informacijama Komisija, koju ste formirali sa ciljem izrade novog Pravilnika, završila je svoj posao i poslala Vam u dalju proceduru novi Pravilnik.

S tim u vezi, a imajući u vidu da će u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo početkom mjeseca augusta ponovo biti raspisano preko 600 javnih konkursa, od Vas tražimo da odmah potpišete novi Pravilnik i pošaljete ga na objavu u Službene novine Kantona Sarajevo.

Nezvanično saznajemo da pojedini direktori škola po ko zna koji put vrše pritisak na Vas da ne potpišete Pravilnik, koji treba da bude nastavak naše zajedničke borbe protiv mita, korupcije i nepotizma koji se još uvijek dešavaju pri zapošljavanju u osnovnom i srednjem obrazovanju u Kantonu Sarajevo.

Subjektivni faktor i još uvijek veliko diskreciono pravo i dalje omogućava zloupotrebe, a novi Pravilnik će to u velikoj mjeri onemogućiti jer će umjesto devet bodova, kandidati dobijati maksimalno četiri, a nekolicini nepravednih direktora, koji po nečijem nalogu primaju radnike, diskreciono pravo će sa tri na dva prvorangirana kandidata biti reducirano novim Pravilnikom.

U novom Pravilniku su prihvaćene primjedbe i sugestije iz baze – škola, kao i one koje nam je uputila kantonalna inspekcija, koja je na osnovu iskustva u njegovoj primjeni, identificirala sve nelogičnosti i kontradiktornosti pojedinih odredbi važećeg Pravilnika.

Svi mladi ljudi u Kantonu Sarajevo očekuju bolji, kvalitetniji, pravedniji i iskreniji odnos prema njima, a posebno prilikom zapošljavanja.

Od Vas, kao resornog ministra, ali i od cijele Vlade Kantona Sarajevo očekujemo da stanete na pravu stranu i pokažete više i bolje od Vaših prethodnika.

Ovo je jedinstvena šansa da nekolicinu direktora škola spriječite u diskriminaciji kandidata na konkursima i da zaštitite dignitet mladih prosvjetnih radnika.

Smatramo da ovu šansu ne smijete prokockati i da svima treba pokazati da ova Vlada Kantona Sarajevo gradi sistem jednakih šansi za sve, a ne sistem koji će biti podređen  interesima pojedinaca i interesnih grupa.

Srdačan pozdrav,      

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro 

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Sindikalnim povjerenicima,

4. Faruku Bešliću, predsjedniku Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja nauke i kulture Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo,

5. Elmedinu Konakoviću, premijeru Kantona Sarajevo,

6. Svim printanim i elektronskim medijima,

7. www.ssooioks.com,

8. a/a.


 

U prilogu dostavljeno:

- Naš akt broj: 1215/15 od 21.12.2015. godine;

- Pravilnik sa kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo.

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de