SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3449442
DanasDanas850
JučeJuče1214
Ove sedmiceOve sedmice7054
Ovaj mjesecOvaj mjesec25932
UKUPNO:UKUPNO:3449442

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 42 gostiju i nema prijavljenih članova

Mario Vukasović za Vijesti.ba

 

 

 

 

 

 

Ne promijenimo li stanje u obrazovanju ostajemo najnepismeniji u regionu

Porazno je da u 21. vijeku imamo toliki procenat nepismenog stanovništva te stanovništva koje nema završeno srednje obrazovanje i da u regionu držimo neslavni primat u toj oblasti. Predložio sam ukupno 30 amandmana na Nacrte zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, jedan od njih je i uvođenje obaveznog trogodišnjeg srednjeg školovanja. Pojedinačne mjere kao što je ta mogu popraviti stanje donekle no siguran da bez jasne strategije razvoja obrazovanja imamo jasnu viziju kuda brod plovi, naglasio je u razgovoru za Vijesti.ba, Mario Vukasović, zastupnik u Skupštini KS.

VIJESTI.BA: Rezultati popisa stanovništva pokazali su porazne podatke u oblasti elementarne pismenosti stanovništva. Na Nacrt zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju uložili ste nekolika zanimljiva amandmana a jedan od njih je uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja trogodišnjeg stepena. Šta je osim toga potrebno uraditi u tome cilju?

VUKASOVIĆ:  Prije svega potrebno je da kao država na obrazovanje prestanemo gledati kao na neko nužno zlo, neki neminovan trošak, nego da shvatimo koliko je vitalno i edukovano stanovništvo bitno za razvoj svake države. Dok su se svi bavili brojanjem krvnih zrnaca, koliko koga ima te pobjednički likovali nad time, promakle su nam najbitnije stvari koje nam je ovaj popis prezentovao a obrazovanje je svakako jedna od njih. Porazno je da u 21. vijeku imamo toliki procenat nepismenog stanovništva te stanovništva koje nema završeno srednje obrazovanje i da u regionu držimo neslavni primat u toj oblasti. Da bi došlo do poboljšanja u oblasti obrazovanja na nivou države, potrebno je se time počne više baviti u Vijeću ministara, Parlamentu BiH te u drugim državnim institucijama, da se konačno ozbiljno ramisli o uvođenju Ministarstva obrazovanja na nivou države kako bi mogli donijeti konkretne državne strategije u oblasti obrazovanja za teritorij cijele Bosne i Hercegovine.Ne postojanje jasne analize u oblasti obrazovanja, jasnog cilja i strategije je put u ponor našeg obrazovanja no nisam siguran da su toga svjesni i oni koji o tome odlučuju a primjer toga jeste svakako i nedavno prezentovana Strategija razvoja Kantona sarajevo do 2020. godine u kojoj je najveći projekat u oblasti visokog obrazovanja renoviranje bazena na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj.

Predložio sam ukupno 30 amandmana na Nacrte zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, jedan od njih je i uvođenje obaveznog trogodišnjeg srednjeg školovanja. Pojedinačne mjere kao što je ta mogu popraviti stanje donekle no  siguran da bez jasne strategije razvoja obrazovanja imamo jasnu viziju kuda brod plovi.

VIJESTI.BA: Predložili ste ukidanje mogućnosti da neko bude doživotni direktor škole. Nije li pomalo nevjerovatno da u postojećem sistemu obrazovanja još uvijek imamo takva sistemska rješenja. Da li ukidanje toga može dovesti do smanjenja korupcije pri zapošljvanju novog nastavnog kadra?

VUKASOVIĆ:  Nevjerovatno jeste no svakako da nas ništa više ne može posebno iznenaditi. Prema novom zakonu školski odbor će brojati 3 osobe te će ministarstvo bez problema uspostaviti potpunu kontrolu nad školama a taj školski odbor zatim postavlja direktora koji nema ograničenje mandata. Jasno je da se ovdje radi o čistom pokušaju političkog ovladavanja školama te davanju prednosti podobnim a ne sposobnim koje će zatim biti teško smijeniti. Funkcija direktora je menadžerska funkcija prije svega i smatram da bi budući direktori škola morali proći dodatne obuke iz te oblasti, dobiti određene certifikate te nam skandinavski sistem, gdje je funkcija direktora škole profesionalno zanimanje, može služiti kao primjer.  

VIJESTI.BA: Skupština KS na jučerašnjoj sjednici nije usvojila finansijski izvještaj o poslovanju JU Studentski centar KS.Sporno je 1,4 miliona KM, kao način zapošljavanja. Iz JU Studentski centar tvrde da rade po zakonu. Kako je moguće da se sve radi u skladu sa zakonom a da su isto vrijeme sporna tolika sredstva.

VUKASOVIĆ:  Neuplaćivanje poreza i doprinosa sigurno nije rad po zakonu. Izvještaji Studentskog centra za 2014. i 2105. godinu nisu dobili niti jedan glas podrške. Spisak nepravilnosti u toj ustanovi je podug pa ću nabrojati samo neke. Ova ustanova ima preko 5 miliona KM dugovanja po osnovu uplate poreza i doprinosa a u isto virijeme su izgradili teniske terene u vrijednosti 300.000 KM bez dozvole Vlade KS, bez ikakve urbanističke i građevinske saglasnosti a terene studenti ne koriste gotovo nikako. Direktor Kadrić je na funkciji direktora ove ustanove od dana kada je Kanton Sarajevo preuzeo upravljačka prava, punih 16. godina i svih 16. godina ova ustanova posluje negativno a nagomilana dugovanja su preko 8 miliona KM. Za ovih 16 godina, broj uposlenih JU Studentski centar je porastao sa 100 na 300 a broj studenata se za to vrijeme smanjio sa 2000 na 1500 korisnika te su nam svima poznate činjenice tople vode u domovima ima samo određenim danima, da struje zbog dugovanja nestaje gotovo svake godine a da se slike "neposlušnih" studenata koji se usude pobuniti lijepe na ulaze u domove kako bi im se zabranio ulaz. Direktor Kadrić je kompletne domove Studentskog centra oblijepio posterima da je usvojen izvještaj domova na Vladi KS iako ga ista nije ni usvajala nego samo prihvatila i proslijedila Skupštini KS koja ga je jednoglasno oborila. Mandat direktora Kadrića traje do septembra ove godine, dva neusvojena finansijska izvještaja jasan su znak za odlazak no vladajuća koalicija SDA-SBB-BOSS će donijeti konačnu odluku. Napominjem da Tužilaštvo KS još uvijek vodi istražne radnje po osnovu krivične prijave koju sam podnijeo ranije ove godine. 

VIJESTI.BA: S obzirom da ste većinu svog mandata u skupštini KS posvetili problemu obrazovanja koji jeste jedan od gorućih problema, pitao bih Vas na koji način vidite mogućnost da se riješi problem hiperprodukcije u obrazovanju. Imamo kadrove koji ne odgovaraju porebama tržišta rada.

VUKASOVIĆ: Jedna od prvih inicijativa koje sam podnijeo skupštini se ticala korigovanja upisnih politika na Univerzitetu u Sarajevu no ne vidim da se išta bitnije promijenilo. Najavljene su nove upisne politike ove godine no javnosti one još uvijek nisu prezentovane stoga te najavljene izmjene posmatram sa dozom skepticizma. Prije svega, zalažem se i smatram da nikome ne treba zabraniti da studira i radi ono što želi no kanton mora prestati u tolikom broju finansirati redovne studente na fakultetima za čija zanimanja postoji manja potražnja na tržištu rada a početi ulagati u ona zanimanja koja su danas perspektivna u smislu zaposlenja te na taj način i ohrabriti ljude da upišu te fakultete. Ova Vlada je u nekoliko navrata govorila o tome i to je prvi put da neka Vlada uopšte raspravlja o tome. Radi se o mukotrpnom procesu, pritisak akademske zajednice je velik jer se radi o ogromnim novcima, no kada govorimo o ovoj temi, mislim da je ovo jedna od oblasti u kojoj bi mogli napraviti određene pomake u narednom periodu prije svega jer se  premijer Konaković zalaže za ove promjene a ne Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS koje trenutno smatram jednom od najslabijih karika u ovoj Vladi. 


 

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de