SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3450266
DanasDanas197
JučeJuče1477
Ove sedmiceOve sedmice7878
Ovaj mjesecOvaj mjesec26756
UKUPNO:UKUPNO:3450266

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 85 gostiju i nema prijavljenih članova

Reforme neće biti provedene, ukoliko baza ne bude za njih!

SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo je jedan od glavnih zagovornika kurikularne reforme i poboljšanja uslova rada za djecu/učenike i radnike u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja na području Kantona Sarajevo.

Od početka mandata resornog ministra, gospodina Elvira Kazazovića, javno i jasno smo ukazivali na određene stvari, a jedna od njih je obaveznost pribavljanja mišljenje struke, odnosno onih koji svakodnevno rade u učionici i koji reformu trebaju iznijeti na svojim plećima. Mada je primarna djelatnost Sindikata zaštita radnih mjesta i plaća radnika, naše članstvo očekuje našu podršku i pomoć kada su u pitanju i ovakve teme i zasigurno će je dobiti, kao i uvijek do sada.

Ministru Kazazoviću smo nekoliko puta javno sugerisali i dobronamjerno ga upozoravali da pravi grešku što stručno mišljenje baze ne pribavlja kroz stručne aktive u vrtićima i školama, koji su meritum za davanje kvalitetnog mišljenja o svim reformskim procesima, kada se radi o stručnim pitanjima.

S druge strane, sve reforme, a pogotovo one najbitnije kao što su izmjene i dopune Nastavnog plana i programa kao i stručno usavršavanje učitelja i nastavnika ne mogu se provoditi preko noći bez dobro razrađenog plana i programa, a pogotovo bez finansijske podrške resornog Ministarstva. Podsjećamo da je SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo od ministra Kazazovića prije nekoliko mjeseci zatražio da za školsku godinu 2016/2017. osigura 500.000 KM za stručno usavršavanje nastavnika.

Ako ta sredstva ne budu osigurana u budžetu Kantona Sarajevo od kvalitetne reforme sigurno neće biti ništa! Isto tako, ukoliko većina naših članova kroz stručne aktive u školama, a preko svojih sindikalnih predstavnika, izrazi negativan stav o određenim odlukama ministra Kazazovića, SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo će odmah reagovati i od reforme opet neće biti ništa! SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo još jednom jasno poručuje da reforme u potpunosti podržava, ali da je za adekvatnu provedbu istih potrebno: a) na godišnjem nivou izdvojiti minimalno 500.000 KM za stručno usavršavanje učitelja i nastavnika i pod b) prethodno pribaviti stručno mišljenje baze kroz stručne aktive u vrtićima i školama.

U nastavku objavljujemo prvu zvaničnu reakciju koju nam je 24.06.2016. godine dostavila sindikalna podružnica JU OŠ „Velešićki heroji“, a ista sadrži stav i zaključke Aktiva razredne nastave JU OŠ „Velešićki heroji“ Sarajevo vezane na izmjene i dopune Nastavnog plana i programa u prvom razredu osnovne škole.

 

 

 

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de