SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3458314
DanasDanas431
JučeJuče1868
Ove sedmiceOve sedmice4308
Ovaj mjesecOvaj mjesec34804
UKUPNO:UKUPNO:3458314

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 548 gostiju i nema prijavljenih članova

Ko želi da prosvjetni radnici u KS budu masa bez glasa?

 

 

Broj: 612/16

Sarajevo, 30.05.2016.

SSOOiO FBiH

n/r Selvedinu Šatoroviću, predsjedniku

SSS BiH

n/r Ismetu Bajramoviću, predsjedniku

n/r članovima Predsjedništva

n/r članovima Glavnog odbora

n/r Franji Reneru, predsjedniku Kantonalnog odbora za Kanton Sarajevo

PREDMET: Ko želi da prosvjetni radnici u KS budu masa bez glasa?, dostavlja se.

Poštovani,

U prethodne dvije sedmice se u našim sindikalnim podružnicama mnogo razgovara o Rješenju Vlade FBiH od 13.05.2016. godine kojim se pokušava „ugasiti“ Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine (SSOOiO FBiH). Poznato nam je da su širom svijeta sindikalne lidere ili sindikalne aktiviste iz raznoraznih razloga pratili, prisluškivali, isljeđivali, tukli, hapsili i sl. ali je nepoznato da je neka vlada „gasila“ cijeli jedan sindikat.

 

Neprijatelji SSOOiO FBiH još uvijek uzaludno likuju misleći da će SSOOiO FBiH biti ugašen te da će 3.100 radnika u predškolskom odgoju i osnovnom obrazovanju u KS okrenuti leđa svojoj sindikalnoj organizaciji. Naprotiv, iz svih naših baza dobijamo izuzetno pozitivne reakcije, spremnost za sindikalne akcije i izraze privrženosti SSOOiO FBiH te ovim putem izražavamo zahvalnost članovima, povjerenicima i članovima Kantonalnog odbora uz poruku da nas neće umoriti niti ćemo posustati na putu očuvanja SSOOiO FBiH i zaštite radno-pravnog i ekonomsko-socijalnog statusa svakog člana SSOOiO FBiH.

Nakon sastanaka u Vladi FBiH od 29.04.2016. godine i u Domu sindikata BiH od 26.05.2016. godine i niza sastanaka i konsultacija sa pravnim ekspertima, iskusnim sindikalnim liderima i visokim dužnosnicima vladajućih i opozicionih političkih partija, možemo konstatovati da se radi o potpuno nepromišljenom i nezakonitom potezu Vlade FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem, koji je već prouzrokovao blokadu socijalnog dijaloga u cijeloj FBiH i direktno ugrozio, ne samo prava prosvjetnih radnika u FBiH, već radnička prava svih radnika.

Na pitanje: „Ko želi da prosvjetni radnici u KS budu masa bez glasa?“ imamo četiri odgovora, odnosno četiri imena i prezimena:

Zlatko Hurtić, "ekspert" koji nam je tokom cijele 2015. godine svakodnevno u medijima pričao kako je novi Zakon o radu odličan za radnike i kojeg su stranci platili i nametnuli federalnom premijeru Novaliću, kao neformalnog savjetnika, zahvaljujući čijem "stručnom" i "dobronamjernom" savjetovanju, Administrativna komisija Vlade FBiH na čelu sa ministrom Aljošom Čamparom i kompletna Vlada FBiH, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem (čisto sumnjamo da su uopće pročitali ono za što su glasali, odnosno šta su potpisali!?) sada trebaju domaćoj javnosti i ljudima iz Međunarodne konfederacije sindikata (MKS) i Međunarodne organizacije rada (MOR) objašnjavati kako je moguće da Vlada FBiH želi "ugasiti" sindikat, kada član 4. Međunarodne konvencije o slobodi udruživanja C-87, kao direktan izvor prava, to striktno zabranjuje.

Mehmed Bajraktarević, bivši, smijenjeni i kontroverzni direktor JU OMŠ Ilidža koji je stalno ponavljao da se sindikat treba baviti kiseljenjem kupusa i branjem brusnica i koji je javno u Dnevnom avazu 25.01.2013. godine najavio osnivanje „žutog“ sindikata u KS;

Jakub Kadrić, penzioner, bivši član Statutarne komisije SSOOiO BiH i jedan od bivših glavnih pregovarača u KS iz perioda 2005-2009. godina, kada je u naše ime ugovorio „odlična“ prava (i dan danas prosvjetni radnici u KS trpe posljedice njegovog „sindikalnog“ angažmana, a Sindikat se bori sa njima, pokušavajući nerealno učiniti objektivnim i približiti zakonskim okvirima), a od 30.05.2013. godine predsjednik Skupštine Bajraktarevićevog „žutog“ sindikata – Udruženje SSOOiO KS koja broji 7,5 članova i

Ibrahim Dedić, nastavnik tehničke kulture u JU OŠ "Kovačići" i nekadašnji saborac za radnička prava Jakuba Kadrića kada je bio član Kantonalnog odbora SSOOiO BiH u KS, a od 30.05.2013. godine predsjednik KO Bajraktarevićevog „žutog“ sindikata – Udruženje SSOOiO KS koji vjerno zastupa 36,5 radnika u osnovnom obrazovanju KS, a najveći uspjeh mu je mejl podrške, kao vid dodvoravanja premijeru FBiH, Fadilu Novaliću, koji je uputio 31.07.2015. godine hvaleći novi Zakon o radu FBiH;

Njihovi ciljevi su očiti – uništiti SSOOiO FBiH, razjediniti prosvjetne radnike kroz osnivanje 10 ili više kantonalnih sindikalnih organizacija koje će raditi jedna protiv druge, a time će SSOOiO FBiH i prosvjetne radnike u FBiH vratiti, ne u period prije 2009. godine, već učiniti da prosvjetni radnici budu masa bez glasa i nebitan faktor na društvenoj sceni u FBiH.

Njihova interesna ljubav je jaka ali nikada neće biti jača od interesa i snage 3.100 prosvjetnih radnika u KS – članova SSOOiO FBiH.

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Sindikalnim povjerenicima,

3. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

4. www.ssooioks.com,

5. a/a.

 

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de