SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3449710
DanasDanas1118
JučeJuče1214
Ove sedmiceOve sedmice7322
Ovaj mjesecOvaj mjesec26200
UKUPNO:UKUPNO:3449710

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 51 gostiju i nema prijavljenih članova

Informacija o održanim pregovorima

Broj: 1172/15

Sarajevo, 10.12.2015.

SSOOiO F BiH - KANTONALNI ODBOR SSOOiO KANTONA SARAJEVO

n/r sindikalnim povjerenicima

PREDMET: Informacija o održanim pregovorima, dostavlja se.

Poštovana/poštovani,

U četvrtak, 10.12.2015. godine u zgradi Vlade KS održan je prvi sastanak predstavnika Vlade KS, na čelu sa premijerom Elmedinom Konakovićem, s jedne, i predstavnika SSVOONK BiH – Kantonalni odbor KS, na čelu sa predsjednikom Farukom Bešlićem i predstavnika SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO KS, na čelu sa predsjednikom Saudinom Sivrom, s druge strane.

Na vrlo konstruktivnom sastanku koji je trajao nešto više od sat vremena prezentirani su opći stavovi Vlade i oba Sindikata i iskazana spremnost svih prisutnih da se kroz kolektivno pregovaranje kompromisom sačuvaju stečena prava radnika u ustanovama predškolskog odgoja, osnovnog i srednjeg obrazovanja i institucijama kulture u KS.

Premijer Konaković je prisutne izvijestio da je Vlada KS na današnjoj sjednici imenovala svoj pregovarački tim za kolektivne ugovore i naglasio da Vlada KS nema namjeru umanjivati plaće i naknade što pokazuje nacrt budžeta KS za 2016. godinu, a ministar Kazazović je istakao da resorno ministarstvo loš ekonomsko-socijalni status prosvjetnih radnika želi poboljšati kroz povećanje plaća dodavši da bi bilo dobro da Vlada KS istovremeno pregovara sa oba sindikata na zajedničkim pregovorima. Premijer je dodao da je ova Vlada KS, prva koja se uhvatila u koštac sa problemom tužbi radnika i da ima namjeru da taj problem riješi te pozvao predstavnike sindikata da pomognu u tom procesu.

Predstavnici oba sindikata su zatražili da se istovremeno sa usaglašavanjem važećih kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog, odnosno srednjeg obrazovanja dogovore i potpišu kolektivni ugovori za djelatnost predškolskog odgoja, odnosno kulture, koji nikada nisu potpisani, te istakli da sindikati zajednički rade na jedinstvenom prijedlogu kolektivnog ugovora koji bi trebao biti gotovo identičan za sve četiri djelatnosti. Od Vlade KS su zatražili da se odmah početkom sedmice očituje o prijedlogu sindikata – protokol za vođenje pregovora te da se isti usaglasi i počne sa kolektivnim pregovaranjem.

Dogovoreno je da Vlada KS početkom sljedeće sedmice detaljno analizira prijedlog protokola te da se isti sa sindikatima do kraja sljedeće sedmice potpiše, kako bi kolektivno pregovaranje zvanično, u skladu sa zakonom, i otpočelo.

Predstavnici sindikata su obavijestili predstavnike Vlade KS da će prosvjetni radnici u cijeloj FBiH, pa tako i u KS, u petak, 18.12.2015. godine u periodu 12:00 – 12:30 sati stupiti u generalni štrajk upozorenja zbog isteka važnosti kolektivnih ugovora (član 182. st. 1. i 2. Zakona o radu), osim ako Vlada FBiH u međuvremenu ne produži važenje kolektivnih ugovora za 90 dana (član 182. stav 3. Zakona o radu).

Srdačan pozdrav,

PREDSJEDNIK

Saudin Sivro

Dostaviti:

1. Naslovu,

2. Dopredsjednici i članovima Kantonalnog odbora,

3. Oglasna ploča podružnice,

4. Selvedinu Šatoroviću, predsjedniku SSOOiO FBiH,

5. www.ssooioks.com,

6. a/a.

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de