SSOOiOFBiH KANTONALNI ODBOR KANTONA SARAJEVO

BROJ POSJETA

3451107
DanasDanas1038
JučeJuče1477
Ove sedmiceOve sedmice8719
Ovaj mjesecOvaj mjesec27597
UKUPNO:UKUPNO:3451107

BAZEN.BA

PRATITE NAS NA FB:

PRIJAVLJENI

Ko je na portalu: 95 gostiju i nema prijavljenih članova

Hitan zahtjev za prijem

SINDIKAT SREDNJEG I VISOKOG OBRAZOVANJA, NAUKE I KULTURE BOSNE I HERCEGOVINE

KANTONALNI ODBOR

KANTON SARAJEVO

Broj:05-2-225/15

Sarajevo, 03.12.2015. godina.

VLADA KANTONA SARAJEVO

n/r Elmedin Konaković, premijer

Predmet: Hitan zahtjev za prijem, traži se

 

Poštovani,

Kao predsjednik Kantonalnog odbora SSVOONKBiH uputio sam dva zahtjeva za održavanje sastanka i to: 29.10. 2015. godine i 05.11. 2015. godine, (dopisi u prilogu). Podsjećam Vas daje socijalni dijalog nezamjenjiv faktor u rješavanju svih pitanja koje moraju dogovorom rješavati Sindikat i Vlada Kantona Sarajevo kao poslodavac. Podsjećam Vas da se u dopisima koji smo vam uputili, traženo je od Vas da se izjasnite o:

1. Protokolu za vođenje pregovora o zaključivanje Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja.

2. Pokrenuta Inicijativa za pregovore oko usklađivanja Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja.

3.Realizacija pravosnažnih izvršnih sudskih presuda.

Gore navedene teme predviđene za vođenje socijalnog dijaloga previše su značajne i nije ih moguće ignorisati.

Podsjećam Vas da je aktuelnim kolektivnim ugovorom predviđena odredba da strane koje su zaključile ugovor moraju se u roku od 15 dana očitovati o Inicijativi za vođenje pregovora oko usklađivanja kolektivnog ugovora. Međutim, Vlada svojom šutnjom i neodgovaranje na Inicijativu za izmjenu i dopunu Kolektivnog ugovora kod članova sindikata razvija osječaj zebnje i nespokoja. Incijativa je pisanim putem dostavljena za Vladu Kantona Sarajevo na protokol Kantona Sarajevo 29.10.2015. godine. Iz priloženog se vidi daje prošao rok više od 30 dana od dostave navedenog akta Vladi Kantona Sarajevo Neprihvatanja Inicijative za usklađivanje Kolektivnog ugovora u skladu sa Zakonom o radu, Sindikatu daje pravo da sumnja u namjere poslodavca tj. Vlade da se sačeka termin prestanka Kolektivnih ugovora po sili Zakona o radu , a to je 20.12. 2015. godine i time ostavi članove sindikata bez zaštite predviđene Kolektivnim ugovorom.

Kantonalni odbor neće mimo posmatrati da se Kolektivni ugovori stave van snage i podsjećamo Vas da su se stvorili svi uslovi u skladu sa Zakonom o radu i trenutno važećim Kolektivnim ugovorom da Sindikat preduzme sve mjere i akcije koje Sindikatu stoji na raspolaganju ( Štrajk upozorenja, Štrajk, Protesti). Nadamo se da ćete ovo pismo i zahtjev za sastanak ozbiljno shvatiti i da čete dati prednost i prioritet u Vašem djelovanju da putem socijalnog dijaloga na partnerskoj osnovi riješimo sva pitanja navedena u ovom pismu Sindikat je otvoren za partnersku saradnju i pokazali smo da smo kooperativni, realni i ozbiljni u shvatanju društveno ekonomskog trenutka u BiH i Kantonu Sarajevo. Za iznesenu i navedenu tvrdnju imamo potvrdu u akciji koju smo zajedno vodili oko Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnosti srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Izmjene i dopune potpisali smo u Oktobru 2015 . godine i time zaustavili mogućnost podizanja novih pojedinačnih tužbi, koje bi naš Kanton koštao u iznosu od 2,5 miliona KM.

Nadam se da ste svjesni trenutka i odgovornosti koje imaju Sindikati i Vlada Kantona Sarajevo da putem socijalnog dijaloga obezbijedimo socijalni mir zaposlenih u djelatnosti obrazovanja i kulture Kantona Sarajevo.

Očekujem Vaše brzo očitovanje.

S poštovanjem.

Predsjednik

Faruk Bešlić, prof.

Prilog: 

1. Inicijativa za usklađivanje Kolektivnog ugovora (29.10. 2015. godina).

2. Zahtijev za prijem (05.11.2015, godina).

Dostaviti:

1. Ministarstvo za obrazovanje i nauku i mlade;

2. SSSBiH- Kantonalni odbor Sarajevo;

3. Kantonalni odbor SSVOONK Sarajevo;

4. SSVOONKBiH;

5. SSOOIO- Kanton Sarajevo;

6. a/a


Dopis možete pogledati OVDJE.

 

vijesti

Green Red Blue

COPYRIGHT SSOOiOFBiH KO KS 2009-2015

Premium templates by www.bigtheme.net free download.

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de